Návrat ke starým dětským časopisům

 

Časopis Pionýr je představován jako zábavný měsíčník pro mládež vydávaný Mladou frontou. V naší nabídce můžete najít ročník 19. a 20. Právě v letech 1971-72 za grafickou úpravu odpovídal známý dětský ilustrátor Karel Franta.

Zajímavostí v 19. ročníku je populárně-naučný seriál, který se snažil vystihnout vývoj lidského obydlí od pradávna do začátku 20. století. Můžeme ho najít ve všech dvanácti číslech pod názvem Střecha nad hlavou. O grafickou úpravu tohoto seriálu se postaral dodnes velmi oblíbený ilustrátor František Škoda.

Za zmínku také určitě stojí příběh A. C. Doyla pod názvem Dobrodružství Sherlocka Holmese. Tento detektivní příběh představují od 6. čísla ročníku 19. Adolf Born a Svatopluk Hrnčíř.

Na své si přijdou i fanoušci Julese Vernea. Právě v 19. ročníku vychází jeho román na pokračování „Ostrov na prodej“, který je doprovázen ilustracemi Jaromíra Vraštila.

V těchto dětských pionýrských sešitech se toho ovšem skrývá mnohem víc. Čtenář si může užít chvilky plné napětí v dobrodružných příbězích nebo se zasmát spolu s Panem Buřinkou a nemůže chybět ani pořádná komiksová zábava.

Taktéž časopis československé mládeže Vpřed je vydávaný v Mladé frontě. Tento časopis za svou krátkou dobu působení byl hned několikrát přejmenován. Vznikl v roce 1945 jako „Vpřed“, v roce 1948 došlo ke sloučení s redakcí časopisu Junák a byl přejmenován na „Junáci Vpřed“. Pod tímto názvem vycházel pouze do roku 1949, kdy vyšel opět pod původním názvem „Vpřed“. Další přejmenování následovalo v roce 1950 na „Vpřed pionýři“. Celý tento příběh končí rokem 1951 číslem 48, kdy časopis zaniká pro nezájem veřejnosti. Zajímavostí je, že následující nové časopisy nebo noviny, hledaly právě inspiraci v tomto zaniklém časopise. Jedním z nich je právě i časopis Pionýr a nebo velmi dodnes oblíbený časopis ABC.

Ptáte se proč tento časopis zanikl? Vpřed měl bohužel problémy už od samotného začátku. Původním redaktorem byl Ota Šafránek. Pod jeho vedením časopis vycházel jako čtrnáctideník, černobíle a pouze na pár stranách. Od desátého čísla se formát mírně pozměnil a byly přidány i barevné strany. Nic z toho ovšem nestačilo a Mladá fronta potřebovala zvýšit zájem čtenářů. Jejím krokem ke zlepšení popularity tohoto časopisu bylo spojit síly s velmi uznávaným Jaroslavem Foglarem. Vždyť, kdo by v té době neznal Foglarovy Rychlé šípy. Spolupráci navázali a již 18. číslo 1. ročníku vyšlo pod vedením Foglara. Z čtrnáctideníku se stal týdeník. První změna, která vzbudila zájem veřejnosti, byly právě Rychlé šípy Foglara a jeho známý román Devadesátka pokračuje. Sláva časopisu ovšem končí 4. ročníkem po odchodu Foglara. Zmizely veškeré jeho oblíbené příběhy a obsah přestal dosahovat požadovaných kvalit. Čtenáře si zpět nezískali ani po marných pokusech přiblížit se „Rychlým šípům“ vydáváním kresleného seriálu „Jiskrovci“. Šestým ročníkem tedy tento časopis zaniká.

Návrh bez názvu